søndag den 22. marts 2020

Hvad betyder regeringens hjælpepakke for kunstnerne?

Onsdag fremlagde regeringen sit udspil til en hjælpepakke for freelancere og selvstændige. Og allerede torsdag har et enigt Folketing lavet en aftale om indholdet af pakken, som indeholder gode nyheder for nogle billedkunstnere, men desværre mindre gode nyheder for de fleste billedkunstnere.

For at få kompensation for tabte indtægter pga. coronakrisen via regeringens hjælpepakke skal man nemlig bl.a. have en omsætning på 180.000 kr. årligt. Og det har kun ca. 25 procent af billedkunstnerne. Ca. 75 procent har en omsætning på 180.000 kr. eller mindre, og er derfor ikke omfattet af hjælpepakken.

Det er ikke rimeligt, at de allerfattigste kunstnere står helt uden økonomisk sikkerhedsnet i en ekstraordinært vanskelig situation. Denne problematik fremlagde BKF i en pressemeddelelse i går, som er blevet refereret af både medier og politikere i dag.

BKF i dialog med kulturministeren
I ugens løb, og også i dag, har BKF's formand Nis Rømer været til møde med kulturminister Joy Mogensen (S) sammen med repræsentanter fra de øvrige kunstnerorganisationer for at drøfte COVID-19-krisens konsekvenser for kunstnerne.

Vores indtryk er, at der er en vilje til at finde løsninger, der kan hjælpe kunstnerne igennem den alvorlige økonomiske krise, vi står midt i. Men endnu er det for tidligt at sige præcis, hvordan den seneste hjælpepakke udmøntes og dermed hvilken betydning, den får for billedkunstnerne.

Alle billedkunstnerne skal med
Lige nu arbejder BKF på højtryk for at få kulturminister, regering og Folketingets partier til at justere beløbsgrænsen i hjælpepakken, så den omfatter flere kunstnere. BKF opfordrer desuden politikerne til at oprette en særlig coronakrisepulje for de kunstnere, der ikke omfattes af hjælpepakkerne.

Har du brug for vejledning? Se her
Du finder BKF's oversigt til kunstnere med råd, vejledning og info om regeringens hjælpepakker, her
Vi samler løbende alle vores artikler om kunstnernes vilkår i coronakrisen her

Fortæl os, hvad coronakrisen betyder for dig som kunstner
Står du i en situation, hvor udstillinger/kunstprojekter/undervisningsjobs er udsat eller aflyst pga. coronakrisen? Så hører vi meget gerne fra dig. Skriv til mk@bkf.dk Ved at dele din erfaring giver du BKF et bedre grundlag for vores politiske arbejde og kommunikation.

#sammenforkunsten
I krisetider er kunsten ekstra vigtig - og i en krise som denne, der er uden sidestykke i nyere tid, er det afgørende, at den i forvejen hårdt trængte kunstnerøkonomi ikke smuldrer helt. Derfor er det vigtigt, at billedkunstnerne har en stærk stemme i den politiske dialog, der føres på højtryk lige nu.
Men vi kan ikke gøre det uden jeres opbakning. Tak til alle jer, der vælger at bakke op om BKF's arbejde med jeres medlemskab. Vi gør vores yderste for at leve op til den tillid, I viser os, og knokler på for at skabe politiske resultater og forståelse for billedkunstnernes situation.

BKF

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.