søndag den 29. marts 2020

Robotter sat ind til coronavirus

Coronavirus
SE TEMA

INDLAND

Robotter sat ind i corona-kampen på sygehusene: Giver tiltrængt hjælp til presset personale
Ny ilt-robot hjælper Covid-19-patienter og giver sundhedspersonale tid til andre kerneopgaver.

Op til 60 gange i døgnet.


Så mange gange skal sundhedspersonalet på landets intensivafdelinger, der lige nu behandler patienter med Covid-19, måle iltmængden i blodet på patienterne og manuelt tilpasse ilttilførslen fra iltapparater.


Iltbehandlingen skal forhindre, at patienternes lunger bliver så væskefyldte og dårlige, at patienten ender i en landets 1.060 respiratorer. Men den vigtige behandling er tidskrævende, fordi sundhedspersonalet hver gang bruger dyrebar tid på at iføre sig udstyr og tage nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, når de skal ind til patienterne.


Alt er intensiveret, fordi de her patienter er så dårligeCHARLOTTE SANDAU, SPECIALSYGEPLEJERSKE PÅ HVIDOVRE HOSPITAL


- Man skal både iføre sig mundbind, handsker og isolationskjortel. Og så skal man også vaske hænder og spritte af og igennem slusestuen, så det kan godt tage nogen minutter bare at gøre sig klar til at komme ind og ud fra patienten, så den del koster tid, siger Charlotte Sandau, der er specialsygeplejerske på Hvidovre Hospital.


Tiden går fra andre kerneopgaver, men en ny ilt-robot udviklet i samarbejde mellem Hvidovre Hospital og Herlev-virksomheden 02Matic har dog vist sig at forbedre iltbehandlingen og samtidig spare sundhedspersonalet en masse tid.


Hvert sekund justerer og optimerer ilt-robotten nemlig selv den iltmængde, patienterne skal have fra det tilkoblede iltapparat, så sundhedspersonalet ikke selv skal gøre det.


- Jeg ved, at den patient, der ligger bag den lukkede dør, får den mest optimale iltbehandling, og det betyder noget for min faglighed, men samtidig er der en masse andre opgaver, jeg hjælper patienterne med, som jeg får frigivet tid til, siger Charlotte Sandau.


- Patienterne har brug for støtte til alt lige fra hjælp til at spise deres måltider, til væsketerapi og til ekstra blodprøverunder. Alt er intensiveret, fordi de her patienter er så dårlige, fortæller hun.


Opdaget ved et tilfælde


Ilt-robotterne er oprindeligt ikke udviklet til at behandle patienter med Covid-19. Gennem flere år har Hvidovre Hospital og O2Matic nemlig udviklet robotterne til at behandle patienter med forskellige lungesygdomme som for eksempel KOL.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.