- Vi er lidt trætte. Det har været 14 dage, hvor hele holdet har knoklet.
Sådan lyder ordene fra professor Stephen Rees.
Sammen med en lille gruppe forskere fra Aalborg Universitet og en lokal montagevirksomhed, der normalt lavet kompressorer, vakuumpumper og generatorer, har han den seneste tid arbejdet både dag og nat.
Resultatet af anstrengelserne er en nødrespirator, som med Lægemiddelstyrelsens godkendelse nu kan udlånes til danske hospitaler i det øjeblik, at der ikke er respiratorer nok på hospitalerne.
- Selvfølgelig bruger de dem, de har i forvejen, inden de tager vores i brug, men vi er meget glade for, at vi måske kan være med til at hjælpe, siger Stephen Rees.
For få uger siden var det nok de færreste, der gik og spekulerede over, hvor mange respiratorer vi egentlig har i det danske sundhedsvæsen.
Har vi respiratorer nok?
Sundhedstyrelsen vurderer, at epidemien kan komme til at belaste sundhedsvæsenet til det ydereste uden de nuværende tiltag mod spredningen af coronavirus.
Sundhedsvæsenet kan lige nu levere maksimalt 1.060 respiratorpladser til patienter med Covid-19.
Sundhedsstyrelsen vurderer, at der kan blive brug for op til 990 respiratorpladser på epidemiens top. Det er vel at mærke, uden at man har taget højde for effekten af de mange tiltag mod spredningen af smitte.
Forventningen er, at regeringens tiltag flader kurven ud, så spidsbelastningen bliver mindre.
Kilde: Sundhedsstyrelsens seneste risikovurdering.
Men da coronavirusset brød ud i Danmark, blev det pludseligt vigtigt.
Respiratorer er helt nødvendige for at holde vejrtrækningen i gang hos patienter, hvor lungerne er hårdt ramt af coronavirus.
Og hvis der er mange patienter på én gang, kan man også herhjemme komme til at stå i en situation, hvor man må vælge, hvem der skal have en respirator, og hvem der ikke skal, som man har set det andre steder.
Simpelt og billigt
Derfor gik forskningsgruppen fra Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet, hvor man gennem flere år har arbejdet med respirator-teknologi, i gang med at se på, hvordan de kunne være med til at øge antallet af respiratorer.
Udfordringen med de ganske avancerede respiratorer, som man normalt bruger på sygehusene, er, at de er dyre og kræver nogle helt unikke komponenter for at kunne fungere.
Derfor blev det målet at lave en simpel nødrespirator, der er produceret med almindelige fabrikskomponenter, som er både let tilgængelige og væsentligt billigere.
Faktisk vurderes det, at nødrespiratoren kan produceres til omkring en tiendedel af prisen for en almindelig respirator. Helt ned til 40.000 kroner pr. styk.
- Det ville overhovedet ikke give mening, hvis vi gik ud og købte de komponenter, som respirator-firmaerne selv bruger. Det ville bare give øget konkurrence for dem, siger Stephen Rees.
Lektor Lars Pilegaard Thomsen forklarer her, hvordan respiratoren fungerer.
Afspil video
37 SEKUNDER
Den nødrespirator, man nu har udviklet på Aalborg Universitet, kan i princippet det samme som en almindelig hospitalsrespirator.
Den kan via elektronik og målekomponenter sende en tilpas blanding af ilt og luft ned i lungerne på patienten og samtidig sørge for, at der er et stabilt tryk i lungerne ved ikke at slippe for meget luft ud igen på én gang. I så fald ville lungerne kollapse.
En avanceret respirator kan finjusteres og bruges i flere faser af patientens forløb.
Men respiratoren fra Aalborg Universitet er specifikt designet til at blive benyttet i det øjeblik, at patienten ligger helt stille uden at kunne trække vejret.
- En moderne respirator kan levere luft på mange forskellige måder. Vores er simpel med en speciel funktionalitet i forhold til at holde patienten i live, indtil der er en rigtig respirator tilgængelig, forklarer Stephen Rees.
Manual til hele verden
Da respiratoren er lavet af almindelige fabrikskomponenter, kan den reelt laves i hele verden.
Derfor har forskerne Aalborg Universitet også lagt deres manual ud på nettet, så andre kan tilgå den, ligesom eksperter og samarbejdspartnere har gjort deres viden tilgængelig for forskergruppen i Aalborg.
Håbet er, at også sundhedsmyndigheder i andre lande vil godkende produktet, så det kan komme i brug, hvor der er behov for det.
- Selvfølgelig skal vi bygge nogle, der kan bruges her, men der er også et bredere behov uden for Danmark. Hvis vi kan stille alt til rådighed via nettet, så kan andre inspireres til at bygge deres egen respirator, siger Stephen Rees.
Sådan ser indmaden i nødrespiratoren ud. Det er simpelt og effektivt, selvom det kan se avanceret ud. (Foto: Jens Kolding © DR Nyheder)
Mens forskerne har regnet ud, hvordan respiratoren skulle fungere, så er selve konstruktionsarbejdet udført af det lokale firma Flairmo.
De laver luftapparater og kompressorer til flere forskellige brancher, deriblandt medico-sektoren. Derfor lå opgaven også lige for for virksomheden, der har brugt omkring en uge på at lave selve maskinen.
- Det er jo fantastisk, siger teknisk direktør i virksomheden Flemming Petersen og fortæller, at velvilje fra en stribe forskellige leverandører har gjort det muligt at lave respiratoren på så kort tid.
Flemming Petersen betegner respiratoren som meget, meget robust.
- Man kan nærmest slæbe den hen over en mark, og så vil den stadig kunne fungere, siger han.
På rekordtid har Flemming Petersen og kollegerne hos Flairmo fået samlet den nye nødrespirator. (Foto: Jens Kolding © DR Nyheder)
Indtil videre har virksomheden produceret 25 styk.
Men hvis der kan skaffes komponenter hjem fra virksomheder i udlandet, der lige nu er lukket ned, vil man kunne lave helt op til tusind om ugen, fortæller han.
Da også andre, både i Danmark og i udlandet, får mulighed for at producere respiratoren, er det dog ikke noget, virksomheden kommer til at tjene mange penge på.
- Vi tog opgaven, fordi vi synes, det var spændende, og fordi vi gerne ville være med til at hjælpe. Men det kan jo være, vi er heldige og kan få lov til at lave nogle flere, siger Flemming Petersen.
Allerhelst må det da også gerne gå sådan, at der slet ikke bliver behov for nødrespiratorerne, siger professor Stephen Rees:
- Det optimale fremtidsscenarie er, at vi aldrig kommer til at bruge dem, men det kan vi ikke vente på. Hvis der er et behov, skal vi være klar til at hjælpe, hvor vi kan.
Den næste tid skal gå med yderligere tests og finjusteringer, så produktet kan blive videreudviklet.
- Vi har ikke tid til at fejre det, siger Stephen Rees.
Hvis man er interesseret i at se nærmere specifikationer og informationer om nødrespiratoren, så er manualen gjort tilgængelig via dette link.
Selvbiografi White Angel: DK: Blog 4 i Smukkeste Kvinde. Bloggen kom da mennesker holder øje m. Lotte Kjøller, det hun gør, tænker og laver. Og nu bruges det i min kunst. Nogle tekster bliver andre forsvinder. En bloghistorie skal læses bagfra. ENGLISH: Blog 4 in Most Beautiful Woman. The blog came when people are watching Lotte Kjøller, what she does, thinks and doing. And now it's used in my art. Some texts are for ever some disappear. A blog story must be read from behind.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.